Sunday, December 19, 2010

கலக்கி - KALAKKI

இது எங்க ஊர்ல சில கையேந்தி பவன்ல மட்டும் கிடைக்கும் ஒரு ஐட்டம்.

ஒரு முட்டையை உடைத்து ஒரு பாத்திரத்தில் ஊற்றி ஒரு சிட்டிகை உப்பு போட்டு ஸ்பூனால் அடிக்கவும்.

தோசைக்கல்லை நல்ல சூடாக்கி மேலே சிறிது எண்ணெய் தடவவும்.  முட்டையை நடுவிலே ஊற்றவும். ஒரு தோசை அளவிற்கு பரவும். 10  வினாடியில் அடிபாகமும் ஓரங்களும் வெந்து விடும். நடுவில் பாதி வெந்து இருக்கும். கரண்டியால் ஓரங்களை மடித்து ஒரு சதுர வடிவமாய்  ஒரு பாக்கெட் போல செய்யவும். மேலே நிறைய மிளகு பொடி தூவி எடுத்து விடவும்.


கலக்கி தயார். 

இதன் சிறப்பு மேல் அடி பாகங்கள் வெந்தும், உள்ளே சரியாக வேகாத முட்டை குழம்பு போல இருப்பது தான்.   இதற்கு வேறு இடங்களில் வெவ்வேறு பெயர் இருக்கலாம்.

KALAKKI -  IN MY HOMETOWN WE GET THIS  IN SOME ROADSIDE RESTAURANTS ONLY.

BREAK ONE EGG IN A VESSEL . ADD A PINCH OF SALT . BEAT IT WITH A SPOON.

HEAT A HOT PLATE OR DOSAIKAL . WHEN IS VERY HOT APPLY LITTLE OIL AND POUR THE EGG TO THE CENTER. A SMALL DOSAI SIZE SPREAD IS FORMED.  AFTER 10 SECONDS, THE BOTTOM AND SIDES WILL BE COOKED WHILE THE EGG IS UNCOOKED WATERY IN THE CENTER.

NOW WITH A SPATULA FOLD THE SIDES TO MAKE A SQUARE PACKET LIKE , WITH THE LIQUID EGG INSIDE.  SPRINKLE LOT OF PEPPER POWDER ON TOP AND REMOVE.

KALAKKI IS READY!!!

THE SPECIALITY IS THAT THE OUTER PORTIONS ARE COOKED WELL AND INNER PORTION IS STILL LIQUID WHICH GIVES A UNIQUE TEXTURE.  IT MAY BE CALLED BY ANYOTHER NAME IN OTHER PLACES.

5 comments:

  1. kALAKKI SUPEEEERRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

    ReplyDelete
  2. wowwwwww!!! inni naa veetuliye yedhurparkalaam!!! super!!!

    ReplyDelete
  3. this is most wanted foods in the road side shops

    ReplyDelete
  4. yes u r right. It is the most cheapest and healthiest dish too.I will be trying this receipe in my home today. :)

    ReplyDelete